Izvješće 26. Svjetski dan sporta

U subotu 26.05.2018., povodom Svjetskog dana sporta, u organizaciji Zagrebačkog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“, održan je 1. Festival nordijskog hodanja i pješačenja pod nazivom Zagrebačkim mostovima gdje je sudjelovalo 180 osoba, većinom korisnika iz programa Kretanjem do zdravlja – nordijskog hodanja i iz Gradskih četvrti, te nekoliko osoba iz društava sportske rekreacije Vrapče Vrbani, Kupinečki Kraljevec. Na festivalu su sudjelovali i gosti iz Karlovca, Duge Rese, Slunja i Jastrebarskog. Okupljanje  sudionika na sjevernoj strani Bundeka kod nasipa od kuda smo i krenuli nakon uvodnog zagrijavanja uz muziku profesorice Nikoline Skender. 
Za organizaciju vođenja ruta osigurali smo 8 voditelja nordijskog hodanja i turistički vodič.
Program:
9.00h                 Okupljanje sudionika ( stražnja strana  Bundeka kod nasipa)
                            Prijave sudionika, podjela bonova
9.30h                   Svečano otvaranje Festivala
9.45h                 Zajedničko vježbanje i raspored po rutama
10.00h                 Start park Bundek – cilj Športsko rekreacijski centar Trnje
11.30-14.00h      Ručak po dolasku na lokaciju, mjerenje tlaka, GUK, analiza sastava      tijela i kontrola vida, poligon spretnosti sa nagradama, sportsko rekreativni program na ŠRC Trnju i muzika            
DISCIPLINE:
HODANJE – PJEŠAČENJE / NORDIJSKO HODANJE 
1. RUTA ( 3.1 km) – laka ( Bundek – most Slobode – ŠRC Trnje)
2. RUTA ( 4,6 km) – srednja (park Bundek – nasip - most Mladosti kroz Savicu, Lastovska )
3. RUTA (7,5 km) – srednje teška ( Bundek – Jadranski most – Savica - ŠRC Trnje)
4. TURISTIČKA RUTA ( 5.5 km ) – srednja (  muzej suvremene umjetnosti-Most slobode, zagrebačke fontane - sveučilišna knjižnica- pogled prema katedrali-Poglavarstvo grada i dvorana Lisinski ), završetak na ŠRC Trnju.
 
Od 09 do 13 sati održani su Sportski susreti Društava. Natjecalo se u šahu, stolnom tenisu,tenisu, boćanju i pikadu, a pobjednici su ostvarili pravo sudjelovanja na 25. Festivalu sportske rekreacije Hrvatske koji će se održati od 7. do 10. lipnja 2018. godine u Zatonu. Pravo sudjelovanja na Festivalu u šahu su izborili Mravunac Damir, u stolnom tenisu Vesna Bunčić i Zlata Iveković, u boćanju Tihomir Nimčević i Luka Kamber, u tenisu kategorija 45+ muški  Luka Anton, a u pikadu Martin Bartolec .
U sklopu Svjetskog dana sporta održan je i 5. Festival redovnog tjelesnog vježbanja koji se sastojao od natjecanja i prikaza vježbanja Društva i četvrti okupljenih pod Zagrebačkim savezom sportske rekreacije "Sport za sve". Festival je otvorio kineziolog Mario Mlinarić s nekoliko pozdravnih riječi nakon čega je pozvao sve sudionike da mu se pridruže na zagrijavanju prije početka natjecanja. Na Festivalu je nastupilo ukupno 14 skupina vježbača (MZ Klaka - Gornja Dubrava, DŠR Trnje, DSR Medveščak, Dravska - Gornja Dubrava, SRD Nixa, MS Trnava, Maksimir, MS Dobri dol, Umjetnička udruga "Korak") raspoređenih u četiri kategorije od kojih su tri bile natjecateljskog karaktera. 
Kategorije su bile sljedeće:
a) korektivna gimnastika / pilates (4 skupina);
b) aerobic / zumba / ples / dance fitness 55+ godina (2 skupine);
c) aerobic / zumba / ples / dance fitness do 55 godina (2 skupine);
d) pokazni programi van konkurencije (6 skupina).
 
U prvoj kategoriji pobjedu je odnijela skupina "Leptirići" (DŠR Trnje), u drugoj "Plesna grupa Davorko" (DŠR Trnje), a u trećoj "La kick" (Dravska - Gornja Dubrava).
Komisija koja ih je ocjenjivala sastojala se od 5 članova, a činili su je:
doc. dr. sc. Drena Trkulja-Petković - docentica na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu za predmet Kineziološka rekreacija;
doc. dr. sc. Sanja Šalaj - docentica i prodekanica za znanost na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu;
Stipe Kraljević, prof. kineziologije - umirovljeni profesor kineziologije i dugogodišnji suradnik u sportu i rekreaciji grada Zagreba;
Ivica Kušnjer, prof. kineziologije s iskustvom rada u sportskom centru i u edukaciji;
Ana Beganović - apsolventica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, osvajačica brončane medalje na Europskom prvenstvu u solo mažoret plesu održanom u Francuskoj 2009. godine.
S posebnim ponosom možemo istaknuti da su i ove godine, 26. Svjetski dan sporta uveličali i predstavnici Zagrebačkog saveza sportske rekreacije "Sport za sve" prezentacijom svojih sportsko-rekreativnih aktivnosti i akcija koje svakodnevno provode, te predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, koji stalnom suradnjom s Društvom za športsku rekreaciju Trnje daju zdravstvenu potporu u provođenju svih akcija Društva, a kod njih su, u sklopu ovoga dana, posjetitelji mogli obaviti oftalmološki pregled, izmjeriti tlak i šećer u krvi.
Atmosfera je bila iznad svih očekivanja, dan je bio prekrasan, a druženja, zabave, veselja i slavljenja rekreacije sigurno nije nedostajalo!
Športsko rekreacijski centar Trnje posjetilo je približno 1800 ljudi (prezentera, sudionika i gostiju
Klikom na poveznicu pogledajte